Zaalhockey


Zaalhockey


Kleding

Voor zaalhockey heb je, naast jouw gebruikelijke hockeyuitrusting, een zaalstick, een zaalhandschoen en zaalschoenen nodig.


Zaalhockey

Zaalhockey wordt gespeeld in de winterstop van de veldcompetitie, in de maanden december, januari en februari. Het spel is snel en dynamisch, omdat het op een kleiner speelveld met minder spelers wordt gespeeld (team van zes spelers inclusief de keeper). Zaalhockey is daarom ook goed voor het verbeteren van de hockeytechniek en de handelingssnelheid van een speler. In de zaal bestaan de zijlijnen uit balken waardoor een hele andere dynamiek ontstaat. Bij zaalhockey zijn de spelregels net iets anders dan bij veldhockey.


Zaalhockey bij DHC is in eerste instantie voor O18, O16, O14, O12, O10 en de seniorenlijn. Voor O9 en O8 wordt jaarlijks bekeken of er ook voor hen iets in de zaal of op het veld wordt georganiseerd. Meedoen aan zaalhockey is niet verplicht.


Onze zaalhockeyteams nemen deel aan de zaalhockeycompetitie van de KNHB. Een zaalhockeywedstrijd duurt twee keer twintig minuten met een pauze van vijf minuten. Ieder team speelt twee wedstrijden per speeldag en hierdoor is er niet ieder weekend een wedstrijd. 

Wedstrijden zijn op zaterdag of zondag.


Meer informatie over zaalhockey kun je vinden op de website van de KNHB. 


Zaaltrainingen & trainingslocaties:

Voor zaalhockey is een grote zaal noodzakelijk. Een gewone gymzaal is te klein. Het aantal grote zalen in de gemeente Doetinchem is beperkt. Daarnaast zijn wij afhankelijk van het aantal uren dat beschikbaar is, omdat de zaalsporten die het hele jaar de zalen gebruiken voorrang krijgen op DHC. Wij spelen daarom zaalhockey op meerdere locaties in Doetinchem en moeten ook uitwijken naar sportzalen buiten Doetinchem. De meest gebruikte zalen zijn bij het Metzo (Doetinchem) en de Hessenhal (Hoog-Keppel).


De trainingen zijn 1 x per week op een doordeweekse dag. In de kerstvakantie zijn er geen trainingen. 

Afhankelijk van het aantal zaaluren waarover wij kunnen beschikken, gaan wij de trainingen indelen. Mochten er te veel teams zijn dan kijken wij naar een oplossing. Dat kan betekenen dat de teams groter worden, er gezamenlijk getraind gaat worden of dat er niet wekelijks getraind kan worden. Ook is de kans groot dat de zaaltraining op een andere dag en tijd plaatsvindt dan de veldtraining. 


Kosten zaalhockey

Voor zaalhockey wordt een aparte contributie gevraagd. Klik hier om de contributie te bekijken op de website van DHC.


Teamindeling

Zaalteams bestaan uit maximaal 12 spelers, waarvan er maximaal 6 in het veld staan. Veldteams worden zo veel mogelijk compleet gehouden. Als een veldteam te veel of te weinig zaalspelers telt, kan DHC de teamindeling wijzigen.


Materiaal en uitrusting

Zaalhockeyers zijn verplicht om een bitje, scheenbeschermers en zaalschoenen te dragen. Keepers moeten speciale riempjes om de klompen dragen, omdat de metalen gespjes van hun legguards schade kunnen maken aan de zaalvloer.

In de zaal wordt met een zaalstick gespeeld. Deze is platter dan een veldstick. Ook wordt geadviseerd een zaalhockeyhandschoen te dragen. Met zaalhockey zit je veel lager, en dus veel meer met je hand op de grond.


Inschrijven voor zaalhockey

De inschrijving voor zaalhockey is eind augustus/begin september. Leden ontvangen een email met daarin een link naar het inschrijfformulier. Inschrijven is ook mogelijk door op deze link te klikken. Een inschrijving is bindend!

Bij de inschrijving zijn de locaties, trainingsdagen en tijden nog niet bekend zijn. Dit kan achteraf soms voor lastige situaties zorgen. De ervaring leert dat dit binnen de teams wordt opgelost.


Share by: